Gestoomde groenteschotel met kerrie-kip

Gestoomde groenteschotel met kerrie-kip

groenteschotel

Kipfilet gaat uitstekend samen met de natuurlijke smaakmaker kerrie. Het geeft een smakelijke combinatie die over de gehele wereld wordt gegeten. Hoe meer kerrie je gebruikt, hoe pittiger het gerecht wordt. Je kan dus zelf met de pittigheid van het gerecht spelen. Samen met de Gestoomde-groenteschotel-met-kerrie-kipgestoomde groenteschotel smaakt de kipfilet heerlijk!

Ingrediënten

  • Eén grote bospeen (geschild)
  • 400 gram krieltjes
  • 4 stukken kipfilet (ongeveer 500 gram)
  • Twee bosuitjes
  • Twee ons sugar snaps
  • Eén groene paprika
  • Halve komkommer
  • Halve limoen
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Vier eetlepels zonnebloemolie
  • Twee theelepels kerriepoeder
  • Eén theelepel bouillonpoeder
  • Een aantal blaadjes verse munt
  • Zout
  • Versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de kipfilets met zout en versgemalen peper. Verdeel daarna een theelepel kerriepoeder over de vier kipfilets. Hierna giet je een theelepel zonnebloemolie over de kipfilets. Leg de kipfilets in een stoommandje.
  2. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en verhit hierin de olijfolie.
  3. Was de winterpeen, de groene paprika en de sugar snaps. Vervolgens snijd je de winterpeen in grote blokken. Snijd daarna de groene paprika in mooie dunne reepjes. Als laatste droog je de sugar snaps af en stop je alle groente in een tweede stoommandje.
  4. Bak ondertussen de krieltjes warm op een laag vuur. Je kan de pan gewoon op het vuur laten staan en af en toe er in roeren met een spatel. Zorg er wel voor dat de krieltjes niet aanbranden.
  5. Zet vervolgens de stoommandjes in een stoompan of een stoomoven. De kip moet onderin met daarboven het stoommandje met de groentes. Stoom vervolgens de groentes en de kip gaar in een kwartier tijd.
  6. Terwijl de kip en groentes aan het stomen zijn schil je de komkommer. Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Wat overblijft snijd je vervolgens in stukken van twee centimeter. Voeg de stukken komkommer toe aan het stoommandje waar de groenten inzitten en laat het geheel nog vijf minuten stomen.
  7. Vervolgens kan je alvast de schil van de limoen eraf raspen. Leg het schaafsel even apart. Pers de vrucht uit en vang het sap op in een bakje. Snijd vervolgens de twee bosuitjes goed fijn en leg deze ook even apart.
  8. Leg het bouillonpoeder in een kommetje en voeg 100 ml kokend water toe. Voeg daarna een theelepel kerriepoeder toe en drie eetlepels zonnebloemolie. Dit is de basis voor de dressing.
  9. Voeg vervolgens de geraspte limoenschil en de gehakte bosuitjes toe aan de dressing. Vervolgens proef je de dressing en kan je naar gelieve deze aansterken met zout en peper. Proef nogmaals en voeg als laatste nog wat limoensap toe. Mocht je de dressing pittiger willen maken, dan kan je wat meer kerriepoeder toevoegen.
  10. Verdeel de groentes en krieltjes over vier grote borden. Schenk vervolgens de dressing naar smaak over de groente. Als laatste leg je op elk bord een stuk kipfilet, wat ondertussen heerlijk heeft gegaard in het stoommandje.
  11. Garneer het geheel met wat verse munt blaadjes en het gerecht is klaar. Een droge witte wijn past perfect bij dit licht verteerbare gerecht!